hr en de it

ODRŽANA EDUKACIJA ZA MALE IZNAJMLJIVAČE I ONE KOJI ĆE TO TEK POSTATI

28.02.2020

Sinoć je u prepunoj dvorani hotela Korkyra održana je edukacija za iznajmljivače u organizaciji Turističke zajednice općine Vela Luka i savjetovališta za obiteljski smještaj iz Splita-Interligo.
Ovo je 6. godina za redom da TZ organizira predavanje i savjetovalište za privatne iznajmljivače s ciljem praćenja novih trendova u turizmu, povećanja konkurentnost na tržištu ali i upoznavanja sa novim propisima.
Sve prisutne na početku predavanja pozdravio je direktor Turističke zajednice, Dorjan Dragojević te im zaželio dobrodošlicu ali ih i pohvalio na vrlo uspješnoj godini te čak 9% povećanja broja noćenja u protekloj godini.
Nakon uvodnog dijela riječ su preuzele: Sanja Delin i Meri Čizmić Kraljević, predavačice centra Interligo koji je prvo i jedino savjetovalište za iznajmljivače na području Republike Hrvatske čiji predavači sustavno održavaju edukacije i savjetovanja za male iznajmljivače na područjima različitih turističkih zajednica, većih i manjih, primorskih i kontinentalnih, regionalnih i lokalnih.

Izdvojiti ćemo samo neke od tema kroz koje su nas predavačice provele:
- pravilnik o kategorizaciji
- cjenik
- PDV na proviziju – samostalno plaćanje i predaja obrazaca
- turistička pristojba
- turistička članarina
- porez na kuću za odmor,…
- propisi u poslovanju s privatnim smještajem.
Te kao najzanimljivija tema, najčešće nedoumice privatnih iznajmljivača kao taksativni pregled najčešće postavljenih pitanja koje su u protekloj godini dobile od strane privatnih iznajmljivača.

Naravno bilo je vremena i za pitanja od strane polaznika ove edukacije na koje su, uvijek ljubazne Meri i Sanja odgovorile ali i dale svoj kontakt kako bi ih iznjamljivači ubuduće mogli kontaktirati i pomoći im u daljnjem radu.
Na kraju predavanja, svi polaznici dobili su tiskani prmijerak časopisa „Apartman plus” kao i certifikat o završenoj edukaciji.