Enable accessibility
8°C weather in Vela Luka, croatia

U ponedjeljak, 21.10.2024. u suradnji s Narodnom knjižnicom “Šime Vučetić” predstavljene su kuharice „Slatka Korčula“ i „Slatka Hrvatska” autorice Franice Tasovac kao dio programa manifestacije Stajun od lumblije. „Slatka Korčula“ prvi put je izdana 2014. g., a autorica je ovom knjigom kroz kulinarstvo sačuvala važan dio hrvatske kulturne baštine i tradicije te zabilježila sjećanja na slatke delicije stare Korčule. Knjiga je prevedena na 6 svjetskih jezika i doživjela je 3 izdanja. 2019. g. Franica Tasovac je prikupila recepte iz cijele Hrvatske i pripremila kuharicu „Slatka Hrvatska“ koja je prevedena na engleski jezik. Autorica je kroz svoje kuharice oživjela stare recepte i potaknula svojevrsni trend percepcije tradicionalne gastronomije kao neizostavnog turističkog proizvoda zasnovanog na našoj tradiciji. Knjige „Slatka Korčula“ i „Slatka Hrvatska“ nezaobilazan su korčulanski suvenir, ali i odlična turistička promidžba otoka te prilika da se mnogobrojnim gostima, ali i svim zaljubljenicima u dobru hranu predstavi sve najbolje od korčulanskih i hrvatskih slastica. Nakon predstavljanja kuharica posjetitelji su kušali slastice koje su prema receptima iz ovih kuharica pripremili učenici Srednja škola Vela Luka smjer kuhar/ slastičar pod mentorstvom nastavnica Jakice Pecotić, Mladenke Padovan i Lee Berković, kao i lumbliju zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla OPG-a Grbin iz Vele Luke. 

Latest news

12/03/2024

11/20/2024